2022-12-16 Product News

Kā taupīt ūdeni rūpniecībā? "Alfa Laval" ievieš jaunus risinājumus

Apvienoto Nāciju Organizācija brīdina, ka tuvākajās desmitgadēs saldūdens krājumi pasaulē samazināsies, bet pieprasījums pēc ūdens strauji pieaug. Tiek lēsts, ka šobrīd, lai 140 valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem nodrošinātu vispārēju piekļuvi drošam dzeramajam ūdenim un sanitārijai (6.1. un 6.2. uzdevums saistībā ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem), tas izmaksātu aptuveni 1,7 triljonus ASV dolāru.

Polijā mājsaimniecībām un uzņēmumiem pieaug komunālo pakalpojumu tarifi ūdenim un notekūdeņiem. Līdz 2021. gada beigām vien regulators Wody Polskie saņēma aptuveni 2600 tarifu pieteikumus no ūdens un notekūdeņu uzņēmumiem, kur vairāk nekā 90 % gadījumu uzņēmumi pieprasīja cenu palielinājumu. Wody Polskie apstiprinātais ūdens un notekūdeņu patēriņa tarifu palielinājums pašlaik sasniedz vidēji 9-10 % visā valstī. Priekšlikumi par jauniem tarifiem tiek iesniegti uz trim gadiem (2021-2024).

Ūdens ir kļuvis par vērtīgu resursu - gan tā iedarbības dēļ (roku higiēna novērš COVID-19 vīrusa izplatīšanos), gan arī tā patēriņa cenu pieauguma dēļ.

Ūdens un enerģijas taupīšana, vienlaikus samazinot oglekļa dioksīda emisijas, ir galvenie ilgtspējības mērķi dzērienu, alus, piena un augu dzērienu ražošanas, kā arī farmācijas un biofarmācijas nozarēs. Alfa Laval, kas jau daudzus gadus aktīvi darbojas šajās nozarēs, veiksmīgi izstrādā jaunus produktus, kas optimizē uzņēmumu komunālo pakalpojumu patēriņu.  Jaunās paaudzes ThinkTop V50 un V70 higiēnisko vārstu vadības ierīču izlaišana ir nepārprotama atbilde uz nepieciešamību optimizēt ūdens patēriņu pārtikas (tostarp piena, dzērienu, alus darītavu) un farmācijas rūpniecībā. Alfa Laval izstrādātā jaunā impulsa tīrīšanas funkcija samazina ūdens un ķīmisko vielu daudzumu, kas tiek izmantots tīrīšanas procesā (CIP), par 95 %.

Efektīva vārsta sēdekļu tīrīšana „burst clean” režīmā

Jaunajā Alfa Laval ThinkTop tīrīšanas iekārtā ir iespēja tīrīt vārsta sēdekli "burst clean" režīmā. Testos "burst clean" režīmā tika konstatēts, ka CIP šķidrumu ietaupījums sasniedz 90 %, un tika apstiprināts ievērojams ekspluatācijas izmaksu samazinājums salīdzinājumā ar tradicionālo vārstu kontroles sistēmu.

"Izstrādājot pieņēmumu, ka Mixproof DN65 vārstam tiek piegādāts 6 bāru saspiests gaiss, CIP spiediens ir 1,5 bāri, CIP temperatūra: 21,7 grādi C, kad vadības galva tiek aktivizēta "burst clean" režīmā, divas mazgāšanas aizņem mazāk nekā sekundi un ar to pietiek, lai pilnībā notīrītu vārsta ligzdu, kas iepriekš bija netīra ar zemesriekstu sviestu, izmantojot tikai 0,8 litrus ūdens!!!" - apstiprina Damians Bartkovjaks (Damian Bartkowiak), Alfa Laval Polska pārtikas un ūdens rūpniecības kanālu vadītājs.

Ar tradicionālajām vadības galviņām, aktivizējot vārsta pacelšanu 5 s laikā, bez eksplozijas tīrīšanas režīma, ūdens patēriņš vienam vārstam ir gandrīz 3,8 l. Tāpēc atšķirība ir milzīga! Sprādziena tīrīšanas sistēmas aktivizēšana notiek, pārraidot vārsta pacelšanas signālu no PLC, un tā ir pilnīgi neatkarīga no PLC ieprogrammētā tīrīšanas laika ilguma. Jaunās ThinkTop iekārtas var izmantot esošo galviņu vietā, un PLC nav nepieciešams pārprogrammēt ieejas signālu vai draiveri PLC programmatūrā.

Kā redzams tālāk dotajā grafikā, potenciālais ietaupījums, izmantojot jaunās vadības galviņas ar "burst clean" sistēmu, ir patiešām ievērojams.

Drenāžas vārsta tīrīšana

Pulsējošā vārsta ligzdas tīrīšana atvieglo vārsta tīrīšanas ciklu kontroli un pārbaudi. Vārsta pozīciju kontrolē nevis PLC taimeris, bet gan Alfa Laval ThinkTop ierīce. Sensora programmēšana ātrai atvēršanai un aizvēršanai ne tikai samazina patērētā CIP šķidruma daudzumu, bet arī nodrošina ātrāku, stingrāku tīrīšanu un labāku higiēnu nekā tīrīšana ar PLC taimeri. ThinkTop arī pārbauda vārstu tīrīšanas pabeigšanu. Risinājums ir izstrādāts izmantošanai ar viena sēdekļa vārstiem vai tauriņvārstiem, ko izmanto kā drenāžas vārstus. Pulsējošā sēdekļu tīrīšana ir ThinkTop V50 un V70 vadības un monitoringa ierīču ar vienu vai trim solenoīda vārstiem standarta funkcija. Neatkarīgi no izpildmehānisma režīma drenāžas vārstu var konfigurēt kā normāli atvērtu vai normāli noslēgtu, vai kā slēgvārstu. Pulsējošā sēdekļu tīrīšana vienkāršo vārsta nodošanu ekspluatācijā, novērš spiediena kāpumus, samazina CIP šķidruma un tīrīšanas laiku.

Impulsīvās tīrīšanas potenciāls

Potenciāls impulsu ligzdu tīrīšanai ir ievērojams gan attiecībā uz jauniem pārdošanas apjomiem, gan uzstādītās bāzes uzlabošanu. Tikpat iespaidīgs ir arī potenciālais ūdens ietaupījums. Alfa Laval inženieri lēš, ka pašlaik ekspluatācijā ir aptuveni 189 000 ThinkTop Classic ierīču, kas pārdotas pēdējo 20 gadu laikā un ir piemērotas modernizācijai. Šo vārstu tīrīšanai pašlaik ir nepieciešami 17 146 080 kubikmetri ūdens un CIP šķidruma, bet, ja tie visi tiktu pārveidoti uz pulsējošu sēdekļu tīrīšanu, tas samazinātos līdz 482 630 kubikmetriem. Ieguldījumu atdeve ir aptuveni divi gadi.

"Impulsa ligzdu tīrīšana ir vienkārši labākais risinājums," saka Alans Tao Bruns (Allan Tao Bruun), Higiēnisku šķidrumu apstrādes biznesa attīstības vadītājs. "Iespējams, tas ir labākais ieguldījums, ko mēs šobrīd varam piedāvāt saviem pārtikas un farmācijas nozares klientiem no mūsu Hygienic Fluid Handling portfeļa. Tas ir fantastisks piedāvājums visu pareizo iemeslu dēļ."

Visai Alfa Laval uzstādītajai bāzei pulsējošo ligzdu tīrīšanai visā pasaulē kopumā varētu ietaupīt 16,6 miljardus litru ūdens un CIP šķidrumu.
Uzziniet vairāk par ThinkTop V50 un V70 risinājumu: Alfa Laval - ThinkTop®

Saistītie produkti:

Lodvārsti: Alfa Laval - Lodvārsti

Tauriņvārsti: Alfa Laval - Tauriņvārsti

Diafragmas vārsti: Alfa Laval - Diafragmas vārsti

Dubultās izolācijas vārsti: Alfa Laval - Dubultās izolācijas vārsti

Šis ir Alfa Laval

Alfa Laval ir pasaules līderis siltuma pārneses, centrbēdzes atdalīšanas un šķidrumu apstrādes jomā, kas darbojas enerģētikas, jūrniecības un pārtikas un ūdenssaimniecības nozarēs, piedāvājot savas zināšanas, produktus un pakalpojumus visdažādākajām nozarēm aptuveni 100 valstīs. Uzņēmums ir apņēmies optimizēt procesus, veidot atbildīgu izaugsmi un veicināt progresu, lai atbalstītu klientus to biznesa mērķu un ilgtspējības mērķu sasniegšanā.

Alfa Laval inovatīvās tehnoloģijas ir veltītas materiālu attīrīšanai un atkārtotai izmantošanai, veicinot atbildīgāku dabas resursu izmantošanu. Tās palīdz uzlabot energoefektivitāti un siltuma atgūšanu, uzlabot ūdens attīrīšanu un samazināt emisijas. Tādējādi Alfa Laval ne tikai paātrina panākumus saviem klientiem, bet arī cilvēkiem un planētai. Ik dienu padarīt pasauli labāku.

.Alfa Laval ir 17 900 darbinieku. Gada apgrozījums 2021. gadā bija 40,9 miljardi Zviedrijas kronu (aptuveni 4 miljardi eiro). Uzņēmums ir kotēts biržas Nasdaq Stokholmas biržā.

www.alfalaval.lv

Fresh-water 640x360

Saistīts saturs: